Roma tiener meiden

roma-tiener-meiden-project-korce2In 2013 werd door Mathilda een project opgestart voor Roma tiener meiden. Als Roma vrouw weet ze dat veel meiden rond hun 14/15e trouwen en snel erna kinderen krijgen. Ze wilde dat meiden een positiever zelfbeeld krijgen zodat ze niet automatisch jong trouwen.

Achtergrond leidster Mathilda
Mathilda (1990) is zelf opgegroeid in een Roma-gezin in een Roma-dorp. Haar moeder was veel van huis omdat ze in Athene werkte. Als oudste was ze verantwoordelijk voor het opvoeden van haar twee zusjes, maar haar ouders stimuleerden het gaan naar school. Op negen jarige leeftijd overleed haar vader, maar ze volgde haar lessen en sloot de universitaire studie positief af.

Momenteel werkt ze voor de Kenedi Foundation en geeft leiding aan onder andere Roma tiener meiden. Door haar doorzettingsvermogen heeft ze nu een ander toekomstperspectief. Ze is zelf het levende bewijs van het doorbreken van de armoede spiraal.

Achtergrond tienermeiden
De veertien tiener meiden van 12- 16 jaar bevinden zich in een kwetsbare leeftijd. Vaak hebben ze in hun kinderjaren al veel te verduren gehad en velen van hen zijn uitgebuit. Ze krijgen vaak te maken met seks, hetzij dat ze zijn misbruikt, jong gemeenschap hebben en/of ‘moeten’ trouwen of omdat de meisjes worden verhandeld en achter de ramen belanden onder het mom van: ‘Ze gaat werken bij een oom in Thessaloniki’. Vaak hebben de meiden een grote verantwoording in het huishouden van hun ouders en bij de opvoeding van broertjes en zusjes. Ze groeien op in een omgeving waar veel huiselijk geweld is en waar onenigheid vaak met geweld wordt opgelost.

Programma inhoud
Het project heeft verschillende elementen die de dames kunnen volgen. Drie keer per week is er een activiteit voor hen. Koken is een vast onderdeel, net zoals dansen. Daarnaast zijn er naailessen, is er schoolbegeleiding en kunnen de dames een muziekcursus volgen.

Investeer in deze tienermeiden via NL44RABO0342809970 t.n.v. Iteams te Ermelo o.v.v. KF Roma tiener meiden (ANBI erkend = belastingaftrekbaar)