Blijf van mijn lijf huis

domestic-violenceIn 2011 heeft de Kenedi Foundation een pilotproject gehouden door een safe house te creëren. Een huis om op adem te komen en te ontsnappen aan het (huiselijk) geweld.

In 2,5 jaar tijd werd er aan 38 vrouwen en 1 man hulp geboden in acute geweldssituaties. De Kenedi Foundation heeft een tweekamer-appartement beschikbaar welke geschikt is voor ‘noodopvang’. Het project werd was een samenwerkingsverband tussen de UNDP en de burgerlijke gemeente Korce.

Quote
“Elke dag … had ik blauwe plekken rond één oog, dan sloeg hij op het andere oog. Elke dag, drie jaar lang. U zou mij niet kunnen herkennen, want mijn gezicht was onmenselijk.”

Enkele cijfers
In de Albanese cultuur komt veel huiselijk geweld voor. Bij een enquête onder 2590 respondenten leed 39 procent van de vrouwen aan psychische mishandeling; 31 procent van de vrouwen leed aan lichamelijke mishandeling en 13 procent van de vrouwen is seksueel misbruikt. In 2014 zijn in Korce 156 huiselijk geweldsituaties geregistreerd en aangepakt terwijl veel situaties niet worden gemeld.

Campagne
In 2011 en 2012 heeft de Kenedi Foundation twee campagnes georganiseerd in Korce en Pogradec om aandacht te vragen voor het onderbelichte onderwerp ‘huiselijk geweld’. Het project was succesvol en er werden veel goede gesprekken gevoerd, onder andere met de aanwezige maatschappelijk werkers.

 

Help huiselijk geweld aan te pakken. Maak uw gift over via NL44RABO0342809970 t.n.v. Iteams te Ermelo o.v.v. KF Blijf-van-mijn-lijf-huis (ANBI erkend = belastingaftrekbaar)