Nieuws

 

We hebben dit jaar een nieuwe bewoner in ons verzorgingshuis. Zijn naam is Gurali Elezi, Een man van 87 met een zwaar leven achter zich.

Tijdens  de communistische tijd is zijn broer de grens over gevlucht. Als straf werd hij samen met zijn zus en moeder gevangen genomen en naar Lushnje gebracht. Tot 1974 heeft hij vast gezeten. Daarna heeft hij gewerkt op een staatsboerderij. Zijn moeder is in de gevangenis overleden en zijn zus is toen gehuwd. Hijzelf is nooit gehuwd en heeft al zijn hele leven geprobeerd om zijn eigendom terug te krijgen die ze hadden afgenomen. Het is hem nooit gelukt.

Toen hij met pensioen ging heeft hij samengewoond met een vriend die een huis had. Hij betaalde huur. Daarna werd het huis verkocht en had hij geen woning meer. Hij is dan naar een oud hotel in de stad getrokken en betaalde daar 2,5 euro per dag. (Zijn pensioen is rond de 100 Euro in de maand.) Het hotel is in zeer slechte staat en toen het hard vroor dit jaar was de waterleiding bevroren en werd het hotel gesloten. Gurali belandde op straat met 18 graden vorst. Hij werd door de politie opgepakt en we hebben hem daar opgehaald. Hij is bij ons sinds 13 januari. Twee dagen nadat we hem hadden opgenomen werd een overleden man in datzelfde hotel ontdekt.

Het gaat goed met hem hier. Alleen is hij nog steeds gefixeerd dat hij zijn huis terug wil en dat de staat hem dat moet geven. Hij geniet van al de activiteiten die we hier doen en hij eet zeer goed…we hopen dat hij deze zomer toch niet in zijn hoofd haalt om terug te proberen om een huis te krijgen van de overheid. Vandaag hebben we twee mensen van de Sociale dienst van de staat hier geweest om hem duidelijk te maken dat hij te oud is nu om nog een huis te krijgen van de overheid.

 
 
Laat ze weer lachen

Laat ze weer lachen

Toen Macedonie FYROM en Bulgarije de grenzen sloten voor enorme vluchtelingenstroom richting het ‘Westen’, strandden honderd- duizenden mensen in Griekenland. Ze konden niet verder, maar er was ook geen weg meer terug. Eén van de vrijwilligers, Luciena Topi, actief lid van de Kennedy Gemeente in Korçë, doet haar verhaal:

Rugzak

Klaar voor nieuwe schooljaar

“In december 2015 zijn we begonnen te werken met de vluchtelingen in Griekenland. Met uitzondering van enkele weken in de zomer, dat wij onze eigen jeugdkampen hadden, zijn we elke week met teams van ongeveer 10 werkers in de kampen geweest.

We deden vrijwilligerswerk in de ochtend zoals het verpakken van voedsel en daarna verspreiden.

Keukenploeg en pose

Keukenploeg en pose

Ook hebben we geholpen met het schoonmaken en met schilderen. ’s Middags hadden we feest met de kinderen. Het was zwaar maar ook zeer effectief, omdat we er elke week waren. Het bleek een goede manier om contact te maken tijdens de wedstrijden. We speelden met hen, ook al begrepen we de taal niet. Toen de mensen ons eenmaal leerden kennen werden we door een aantal van hen in hun tenten uitgenodigd voor een maaltijd. Met degenen die we verstonden konden we een relatie aangaan, hen bemoedigen en zelfs duidelijk maken waarom we dit deden. Mensen begrepen dat het de liefde van Christus is die ons drijft. Op een gegeven moment droegen ze zelfs een spandoek: please Church, help us! Een deel van de vrijwilligers houdt nog contact met mensen uit in het kamp via internet.

 

Vriendinnen van Luciena

Vriendinnen van Luciena

Het was een voorrecht om dit te mogen doen en hun tot steun te zijn.”

 

Vila Kenedi flowers3 workshop Vila Kenedi flowers1 workshop Vila Kenedi flowers2 workshop

Om de zomer in te luiden is in het verzorgingshuis een workshop gehouden. Het geheel werd verzorgd door een groep uit Noorwegen. En natuurlijk mochten de senioren hun eigen creatie meenemen voor op de kamer. Mooi initiatief.

 

De 5 concerten die Adrian in Nederland heeft gegeven waren zeer succesvol. De toehoorders kregen de kans om de krachtige boodschap van Pasen samen met de muziek en zang van Adrian en de mooie stemmen van de solisten, de muzikanten en het koor te beleven. Adrian nam de tijd om reklame te maken voor de Kennedy Foundation en we hebben rond de 8000 Euro opgehaald. Dank aan Adrian Snelle en allen die deel namen aan dit project

 

 WIN_20160326_202528 WIN_20160324_180117WIN_20160325_201805

Concert met Adrian Snell

Concert met Adrian Snell

 

Voetbal is in Albanië sport nummer 1. Vele jongens beoefenen het, en ook een groep Roma jongens in wie de Kenedi Foundation investeert. De groep van 10-16 jaar krijgt twee keer per week een training en wekelijks voetballen ze een wedstrijd in een overdekt kunstgras voetbalveld. 

De Oldenbroekse voetbalvereniging OWIOS doneerde complete teamtrainingspakken met kindermaten aan de Kenedi Foundation. Onlangs werden ze uitgedeeld aan de jeugdige spelers die er helemaal weg van waren. Ze wilden de nieuwe trainingspakken zelfs aan naar school.

Daarnaast zijn er nieuwe t-shirts, sportbroekjes en sokken voor de teams onderweg naar Albanië. Erg waardevol dat ze hier een nieuwe bestemming krijgen.