Gered van de vrieskou . . .

 

We hebben dit jaar een nieuwe bewoner in ons verzorgingshuis. Zijn naam is Gurali Elezi, Een man van 87 met een zwaar leven achter zich.

Tijdens  de communistische tijd is zijn broer de grens over gevlucht. Als straf werd hij samen met zijn zus en moeder gevangen genomen en naar Lushnje gebracht. Tot 1974 heeft hij vast gezeten. Daarna heeft hij gewerkt op een staatsboerderij. Zijn moeder is in de gevangenis overleden en zijn zus is toen gehuwd. Hijzelf is nooit gehuwd en heeft al zijn hele leven geprobeerd om zijn eigendom terug te krijgen die ze hadden afgenomen. Het is hem nooit gelukt.

Toen hij met pensioen ging heeft hij samengewoond met een vriend die een huis had. Hij betaalde huur. Daarna werd het huis verkocht en had hij geen woning meer. Hij is dan naar een oud hotel in de stad getrokken en betaalde daar 2,5 euro per dag. (Zijn pensioen is rond de 100 Euro in de maand.) Het hotel is in zeer slechte staat en toen het hard vroor dit jaar was de waterleiding bevroren en werd het hotel gesloten. Gurali belandde op straat met 18 graden vorst. Hij werd door de politie opgepakt en we hebben hem daar opgehaald. Hij is bij ons sinds 13 januari. Twee dagen nadat we hem hadden opgenomen werd een overleden man in datzelfde hotel ontdekt.

Het gaat goed met hem hier. Alleen is hij nog steeds gefixeerd dat hij zijn huis terug wil en dat de staat hem dat moet geven. Hij geniet van al de activiteiten die we hier doen en hij eet zeer goed…we hopen dat hij deze zomer toch niet in zijn hoofd haalt om terug te proberen om een huis te krijgen van de overheid. Vandaag hebben we twee mensen van de Sociale dienst van de staat hier geweest om hem duidelijk te maken dat hij te oud is nu om nog een huis te krijgen van de overheid.

Comments are closed.