Hulpreis; Opknappen van het meidenappartement

 

De 21-jarige Arnout de Bruijn besloot zes weken voor de zomervakantie op reis te gaan met de jeugdgroep uit zijn kerkelijke gemeente. Met twaalf anderen was hij twee weken in Albanië en samen realiseerden ze een appartement voor twee kwetsbare meiden uit het meidenhuis.

20150731 legoën met straatkinderen (16)

Legoën met de straatkinderen

Arnout, student informatica, was voor het eerst in Albanië. Samen met zijn neef en broer gingen ze mee. Hoewel hij lang twijfelde om mee te gaan en uit zijn Nederlandse comfortzone te stappen, was deze reis achteraf meer dan de moeite waard.

Kippenmest
Qua voorbereiding heb ik meegedaan met een fondswerfactie en verkochten we biologische kippenmest. Daarnaast hebben we als groep een spelletjesavond gedaan om elkaar beter te leren kennen. Verder heb ik weinig voorbereid. Ik laat vaak dingen op me afkomen en dan zie ik wel wat er komt.

Gekke wereld
Ik verwachtte dat ik meer verrotte huisjes zou zien, maar in de stad Korce zag het er best goed uit. Aan de andere kant, hoorde ik dat een meisje van zes bier en raki (lokale sterke drank) drinkt. Dat komt dan best wel binnen. In wat voor wereld leven we, dat dit gebeurt?! Het was een verrassing dat we in onze vrije tijd een aantal mooie wandelingen hebben gemaakt. Ik had verwacht dat we meer grotere klussen zouden aanpakken en meer zouden werken.

“Je doet iets voor de ander en daardoor maak je andere mensen blij. Voor Nederlanders is het leven vaak vanzelfsprekend, maar hier is minder luxe en dat besef je als je hier bent.”

Mooie herinneringen
Bij de oplevering en afronding van het project vond ik het mooi om de blijdschap te zien op de gezichten van de meiden uit het meidenhuis. De meisjes en hun begeleiding kregen een klein cadeautje en het is mooi om die dankbaarheid te zien. Daarnaast vond ik de bergwandelingen en de kloofwandeling erg mooi. Albanië heeft een prachtige natuur. Hoewel we met elkaar in een huis sliepen was het een erg gezellige groep.

schilderen van het appartement

schilderen van het appartement

Stilzitten
Het minst leuke vond ik het thuis zijn. In hou ervan erop uit te trekken, juist als je in een ander land bent. Terwijl anderen een middag dutje deden vanwege de warmte, vond ik het leuk om dingen te zien en te ondernemen.

Tot slot
Hoewel ik in eerste instantie twijfelde, ben ik erg blij dat ik mee ben gegaan. Aan het einde van de reis kan ik zeggen dat ik erg dankbaar ben voor de overvloed die we in Nederland hebben. Straathonden, bedelaars en kinderen die uitgebuit worden komen in Nederland een stuk minder voor. Dat bevoorrechte gevoel zal me wel een tijdje bijblijven.

meer links
Lees hun reisverslag op albanie2015.waarbenjij.nu | bekijk het fotoverslag

Ook op hulpreis, neem contact op | Lees meer over het safe home voor meisjes

Comments are closed.