Zendelingsechtpaar vertrekt halsoverkop uit Albanië

 

Rob en Annet van Eck verlieten halsoverkop Albanië per ambulance in juli 2013. Pas twee jaar later gingen ze terug naar hun tweede thuis. Rob: “Het is een wonder dat ik nog leef en weer hier kan zijn. We woonden en werkten hier zestien jaar als zendeling. Het doet me goed om oude bekenden en vrienden te ontmoeten.”

De Albanese start in 1997 was weinig romantisch. Een maand na hun aankomst in Korce verdampte er 1,2 miljard Amerikaanse dollar via de piramide spelen en brak er vervolgens anarchie uit, een burgeroorlog, waarbij westerse mensen werden geëvacueerd. Ook Rob en Annet konden pas een half jaar later hun werk hervatten in Albanië, hoewel het nog onrustig was.

Ook het einde van hun dienst als zendeling kwam abrupt en onverwacht. De 59 jarige Rob had de laatste maanden last van rugklachten en vermoeidheid. Toen ze in juni 2013 een hulpreis met Nederlanders begeleidden, voelde hij zich niet lekker worden en ging even uitrusten op bed.

In coma
Annet, zijn vrouw vond hem een uur later in coma op bed. Arts en ambulance erbij, naar het ziekenhuis in hun woonplaats Korce, waar ze adviseerden een helikopter te laten komen om hem naar de hoofdstad Tirana te brengen.

Naar Griekenland
Maar Annet wilde anders. Zij wist van een goed aangeschreven ziekenhuis in Griekenland. Dus gingen ze met de ambulance naar de grens, maar de Grieken lieten de ambulance niet zomaar door… wat een half uur oponthoud opleverde. Drie uur later in het ziekenhuis was de situatie zeer kritiek en het duurde vier dagen voordat de artsen een operatie aandurfden.

201307 R&A in ziekenhuisUniek geval
Rob: “Mijn lever functioneerde slecht, ik had vocht achter m’n longen en een bacterie had een gat in mijn aorta klep gemaakt. Via het bloed was de bacterie het hele lichaam doorgegaan.” Rob had een lekkende hartklep, hersenontsteking, longontsteking en twee beschadigde ruggenwervels. “Ik was een uniek geval, had een complexe situatie en heb nu 23 hechtingen op m’n hartklep. Ook de tweede operatie aan m’n rug was heftig, met behulp van vijf schroeven zijn twee wervels gefixeerd, waarna de rugpijn verdween. Ik lag zeven weken in het Griekse ziekenhuis, was vijftien kilo afgevallen en erg verzwakt.”

Engel
Omdat revalidatie in Albanië niet mogelijk was, zijn ze uit Griekenland naar Nederland gevlogen. Rob is toen meteen in het ziekenhuis in Geldrop onderzocht door artsen die allen verbaasd waren dat hij nog voor hen zat, “Hij moet een engel hebben die hem bewaard heeft” vertelde de cardioloog.

Zware maanden
Maanden later dacht de arts dat ik bloedarmoede had, maar staalpillen hielpen niet. Vervolgens werd via een beenmergpunctie de ‘Ziekte van Kahler’ vastgesteld, een bloedkanker variant. De maanden daarop waren zwaarder dan alle voorgaande operaties. Vier chemokuren en een stamceltransplantatie. De revalidatie nam een jaar in beslag.

Lof en eer aan God
Rob: “Annet en ik weten dat mijn genezing en herstel het werk van God was en dat de gebeden vanuit de hele wereld daaraan bijdroegen. Ook de artsen in Griekenland vonden het een medisch wonder. Mijn vrouw Annet voelde zich erg gedragen door de gebeden. Daardoor kon ze de juiste beslissingen nemen zowel in Albanië, Griekenland als in Nederland. Onlangs deze moeilijke periode hebben we veel zegeningen ervaren en zijn er wonderbaarlijke dingen gebeurd, waar we de Heer alle lof en eer willen geven.”

Terug in Albanië
De terugkeer van Rob en Annet en hun bezoek in Albanië, doet veel goed. De zondag in de ‘oude’ Albanese gemeente was bijzonder. Ze mochten iedereen bedanken vanaf het podium. Vanwege de gezondheid en het herstel doen Rob en Annet het wat rustiger aan, maar blijven een warm hart voor Albanië houden. Onlangs zijn ze een sponsorprogramma begonnen voor ouderen in het bejaardencentrum van de Kenedi Foundation.

2 Comments
 • Ik zie dat er nog wat kleine foutjes staan in de nieuwsbrief die geplaatst is op http://www.kenedifoundation.nl t.w.
  …… zowel in Albanië, Griekenland en Nederland. Onlangs deze moeil…….
  dat moet natuurlijk zijn:
  ……zowel in Albanië, Griekenland als in Nederland. Ondanks deze moeil…….
  ——– ————
  Bedankt, Rob

 • Beste Rob, het foutje heb ik in het artikel aangepast. dank voor je opmerking. De foto-vieuwer doet inderdaad erg raar. Ik ga daar nog iemand anders naar laten kijken.